Trip Bajet Jepun (Hostel/Apartment Murah Osaka)

by - 11:05 AM

Konichiwa you all!
Since Trip Bajet Jepun ni totally sendiri plan tanpa bantuan tour guide or anyone, so hotel accommodation pon kena cari sendiri. If you guys datang berdua memang takde problem. Hotel banyak! Boleh cari di Expedia, Booking.com, Agoda, Traveloka or Trivago je nak mudah. Price range RM80-RM250 je kot untuk satu malam. Berbaloi ambik hotel kalau berdua. Tapi trip ni berenam, nak jimat kena cari apartment. The best way is Airbnb. Tapi masa I pegi, Jepun tengah implement new housing law so semua host Airbnb kena apply license. Takde license tak boleh host, thats why most of the apartments yang I pre-booked kena cancel last minute. Dari hari first sampai third memang macam nomad asyik pindah pindah. Menyusahkan jugak tapi sis redho. Nak murah kena usaha yedok?

Okay kita start dengan hari first.

1) Peace House Suzunami (1st Day)

- walking distance to Tennoji Station (5 minutes)
- Family Mart pon dekat
- dekat dengan Tennoji Zoo


The reception. Masa I sampai ada Yuna kot nama dia. Mat/minah saleh I tak sure gender dia apa. So memang easy la communicate. Senang je proses nak check in. 


I dapat private room, 6 beds. So dapat la privacy sikit. 


Toilet dalam bilik. Yay


Shower room je kat luar. Tapi okay je sebab memang sebelah bilik je. Syampoo, conditioner and sabun disediakan. Towel boleh sewa for 100yen. 


Kitchen and living room kat ground floor. Boleh masak and lepak.


Ada rooftop. So boleh lepak sapkok layan view. Tapi I pegi masa hujan so takde la lepak.

Address:-
20-3 Chome-Chausuyamacho Peace House Suzunam
Tennoji-ku, Osaka-shi, Osaka-fu 557-000
Japan
+81-90-9866-2643
Note : Check-in time is 3PM - 10PM

Hostel ni best sebab:-

1) Dekat dengan station.
2) Dekat dengan Family Mart
3) Ada washer and dryer (kena bayar)
4) Dapat private room
5) Murah!

Ni hostel ni punya link :- https://www.airbnb.com.sg/rooms/15558809 or SINI

Total untuk 6 orang for 1 night I dapat for RM305.84. Murah kan? Sebab I guna credit Airbnb. So you guys nak murah guna lah credit okay! Macam mana? Meh I ajar. Click www.airbnb.com.sg/c/nadiazuhaidar4 or SINI and sign up new account. Ini hanya for new user je. So if you guys dah ada Airbnb account, sila lah buat account baru. Simple. Easy money RM120 kot. Sape taknak kan?

2) Apartment Naniwa-ku (2nd Day) 

- 5-7 minutes walk from Ebisucho Station
- Self check in


Ada 3 queen bed for 6 people


Ada washer tapi takde dryer. Tapi kat balkoni ada heater. Sidai lah pape sure akan kering. Best!


Bath tub


Boleh masak yang simple lah. Jangan kau masak masak lomak cili api pulak. 

Apartment ni pon consider yang paling best jugak I penah stay. Senang nak cari, self check in, complete. Kalau pegi lagi sure akan stay sini. 

Address:-
2 Chome-9-16 Nipponbashihigashi
Naniwa-ku, Ōsaka-shi, Ōsaka-fu 556-0006
Japan
+81-80-6122-8282 +82 80 6122 8282
Check-in is anytime after 3PM

Boleh check website sini :- https://www.airbnb.com.sg/rooms/21267644 or SINI

Total I bayar hanyalah RM322.90 of course dengan credit Airbnb. Jangan lupa click SINI tau to sign up. Free RM120 credit oiiii

3) Apartment Naniwa-ku (3rd Day) 

- less than a minute walk dari Ebisucho Station
- self check in
- 2 bedroom



1st bedroom, 2 katil queen.


Tatami room. hiks


Chill area and kitchen



Apartment ni bagi pocket wifi sekali. Yay!

Address :-
1 Chome-2-7 Ebisunishi
Naniwa-ku, Ōsaka-shi, Ōsaka-fu 556-0003
Japan
+81-70-2631-6557
Check-in is anytime after 4PM

Link Airbnb : https://www.airbnb.com.sg/rooms/25596127 or SINI

Paling best sini sebab dekat gila dengan station. Keluar station belok kiri dah jumpa. Harga utk 6 orang satu malam is RM403.27 mahal sikit dari biasa tapi still murah untuk 6 orang. Guna lah credit Airbnb yang bagi ni www.airbnb.com.sg/c/nadiazuhaidar4 or SINI jangan sia siakan benda free.

Thats all accommodation yang I stay kat Osaka. All of them sangat memuaskan. Semua I bagi good rating.

I hope entry ni membantu. Make sure cari yang dekat dengan station. Sebab you guys akan spend banyak masa berjalan, so memang penat kalau balik rumah pon nak kena berjalan lagi. Have fun in Japan! Bye.








You May Also Like

3 comment(s)