Temuduga PTD M41 2017

by - 4:21 PM

Assalamualaikum.

I dapat interview last day on 27/4/2017. Now masih sabar menunggu result. 
Pengalaman? Ni interview kedua utk jawatan perkhidmatan awam. I dapat kat SPA Putrajaya. Memang I mintak situ sebab senang takyah susah susah balik kampung.

Dari Group PAC yang ada 11 orang tu, 4 orang dapat next stage. 2 lelaki and 2 perempuan. I'm not sure whether tu adalah standard procedure or just our luck. 

My turn at 10.00am. Tp pukul 9 dah terpacak sana. I thought I was early tapi hahahahaha I was super late than others. Salute la korang yg datang awal. I suruh tunang hantar sebab senang I malas nak menapak dengan heels bagai. Best decision ever sebab 8.30 tu dah takde parking weh kat visitor area. I supposed to be at C, but then guard suruh park at A or B. Pegi sana semua penuh. Nasib baik ada penyelamat tolong drive and I tak payah susah susah cari parking. Or you guys boleh park dekat mana mana and try Uber. Settled.

Dekat guardhouse you tanya la mana nak pegi tempat you tu. And then kena tulis nama, IC, phone number and waktu masuk for record purpose. Then menapak la pegi C7 tingkat 6. Check dekat board tu nama you in which group and room. I dapat Room F dengan Dato Seri Shukor kalau tak salah. Tulis huruf bilik kat hujung surat panggilan temuduga. (Print out from the email. WAJIB!)


Bawak semua yang dia nak. And wajib bawak cert folder file.

Yg macam ni. Wajib!


Sampai kat meja urusetia tu letak surat dalam box yg dilabelkan. You guys need to pay attention and read every single details stated around the hall.And then dia akan suruh duduk dulu sementara dia proses and bagi nombor giliran. Takde mic yer. Sendiri alert bila nama kena panggil. Dalam 15 minit jugak la tunggu baru dia panggil. Then dia bg lah instruction utk susun original cert and copies according to the checklist. Then go back to your seat and wait a lil bit more. 

I got 0609 and waktu tu baru 0604. Lagi 5 orang baru turn I. Mereput lah. I nak study tp bila I tgk semua takde pegang note pon I jadi segan. I study last minute kottttttt. Ego punya pasal, I tak study. Main FB, Twitter and IG like usual. Jgn tiru I. Around 11.00am turn I! Frankly speaking I tak nervous langsung. Sebab? Selalu sangat interview. So dah lali. I masuk bagi salam and bg cert dekat panel then mintak izin utk duduk.

I takde control ayu yer. Since I pakai seluar and kemeja, I takyah acah sopan. The first thing they said, "You must be from ICT right? The way you dressed only ICT people could pulled this off."

Soalan.
1. Perkenalkan diri
Sambil borak kosong. All in Malay. Tergeliat jugak lah lidah sebab yela formal interview in Malay mana lah biasa.

2. 8 bidang PTD
Easy peasy. Soalan Wajib.

3. If dapat PTD, bidang mana you nak?
Pilih je and state the reason.

4. NBOS
I jawab taktau sbb seriously I taktau. Jenis tak tgk TV. So guys, 6 months before, banyak banyak la tengok TV.

5. Kalau dapat peluang siapa yang you nak sangat jumpa? And why?
I jawab Rasulullah. Kot nak jawab Beyonce kannnnn?

Thats all. Only took 10 minutes for me to finish. Not sure it was a good sign ke bad sign.
Please please doakan I dapat. I dah fedup kerja private. Dengan hadap kerenah boss and colleagues pening woii.

Ni I share contoh another kawan I yang satu group PAC punya soalan.


He's a Chinese guy. But still interview in Malay.

TIPS:-
Ni tips bukan utk interview, tapi berdasarkan pemerhatian I yang lepas PAC dapat interview, how to survive PAC?

1. Pakaian mesti kemas. Utk perempuan, apa kata try pakai kemeja instead of baju kurung? Bukan apa maybe panel akan rasa you got potential and brave even org lain pakai kurung but you still pakai kemeja.
2. I didn't excel much in assessment lari semua tu, just so so. So you don't need to try so hard, just enough to achieve their standard.
3. In group discussion, I tak banyak bercakap sgt pon. Just I find the right moment and boomm everyone with my points. Bukan kecam groupmate, just points relevant yang related to the topic.
4. Do not condemn your government in your public speaking and group discussion. DO NOT!
5. Do not mix your words. Kejap Malay kejap English. This is not your home. Walaupon rasa macam terbelit lidah and so skema, go on with it. Unless you blurr and tepu taktau word tu, then go on lah. Jgn membisu lama sebab dok fikir word tu.
6. Loud, clear voice and pronunciation. I speak very simple English. Takde complex words pon. Tapi I make sure words I betul, grammar betul and pronunciation clear. Takyah British accent sangat unless that's the way you speak, tak boleh nak paksa nak bagi lidah Melayu.
7. Masa essay PAC tu, I wrote very simple yet full of relevant points je. I takde tulis full dua muka pon. Just 1 muka setengah for both English and Malay. Bukan apa, I kalau jadi panel yang check the essay pon tak kuasa nak baca panjang panjang. Bukan dua tiga orang nak kena check, almot 10000 yang dapat PAC. 

That's all yang I rasa I stand out from others. Bukan nak riak, tapi nak share. At least ada pengalaman nak share dengan semua. Eh I baru perasan I punya blog tak boleh komen. Lepas tukar template taktau lah nak godek mana. Malas nak belek HTML. Kalau ada nak tanya, boleh contact kat FB ya. Click icon FB kat atas sekali. Okay? 


I hope this might help you guys. Goodluck for future!
Bye!

**Update: I tak dapat sobs sobs. Tapi takpe kalau ada rezeki, ada lah portion I. Yedok? Tahniah and selamat maju jaya pada yang dapat.**

You May Also Like

2 comment(s)

  1. Hai, thx sharing good info...ada good news x lepas interview PTD?

    ReplyDelete
  2. If you want to wear pants to the interview session, make sure you wear a three piece suit (pants, blouse, blazer). Or else just play safe and wear baju kurung, no blazer please. Baju kurung you must pair with selendang.

    ReplyDelete